De stand van zaken op 28 november 2015.

Onderstaande informatie komt uit het rapport 'Record windmotor aan de Dokkumer Ee tussen Burdaard en Rinsumageest: bouwhistorische verkenning en waardestelling' van    van Reeuwijk bouwmeester uit Arum.

 

Foto's: Van Reeuwijk Bouwmeesters.

 

Het bijzondere aan deze windmotor van de gebroeders Bakker uit IJlst is dat het windrad is opgebouwd uit 8 straalarmen en dat het 24 bladen had.  Er zijn honderden Record windmotoren geweest, waarvan er landelijk slechts een tiental zijn overgebleven. De meeste daarvan hebben zes straalarmen, slechts twee hebben zeven straalarmen en dit is de enige die is uitgerust met 8 straalarmen. De onderdelen die zijn opgebouwd uit verzinkte staalplaten zijn zo goed als verdwenen.

Beeldbepalend

De windmotor is vrij beeldbepalend gelegen aan de Dokkumer Ee en in het weidse landschap. Het windrad en de windvaan verkeren in slechte staat en het platform is, op de schoren na, verdwenen.

Molen

De naaf met de straalarmen, het vakwerk van de windvaan, het motorlichaam en de toren verkeren nog in redelijke staat. 

Fundering

Ook de onderzijde van de toren en de fundering zien er nog goed uit. Rond de voet is nog het hekwerk van het platform zichtbaar. In de put is nog de centrifugaalpomp aanwezig. 


Het naar beneden gekomen stellinghek ligt nog rond de stijlen van de toren. 

 

Hieronder nog twee foto's genomen door M. Hooijberg in 2012.